طرز تهیه میوه خشک به روش خانگی

طرز تهیه میوه خشک به روش خانگی

مزایای مواد غذایی خشک شده خشک کردن قدیمی ترین روش

فهرست مطالب

مزایای مواد غذایی خشک شده 

خشک کردن قدیمی ترین روش نگهداری مواد غذایی است. در طول تاریخ، خورشید، باد و آتش برای حذف آب از میوه‌ها، گوشت‌ها، دانه‌ها و گیاهان استفاده می‌شد.

به تعبیری، با حذف آب از غذا به وسیله گردش هوای داغ می‌توان رشد آنزیم‌ها و باکتری‌ها را بسیار کاهش داد که این مسئله یکی از مهم ترین فایده مواد غذایی خشک شده است.

یکی دیگر از فواید خشک کردن مواد غذایی مغذی بودن، وزن سبک، تهیه راحت و انبار کردن آسان آن‌ها است. با انرژی کمتر از آنچه که برای یخ زدن آن مورد نیاز است می‌توان محصولات غذایی را خشک نمود.

این کار نیاز به فضای ذخیره سازی حداقل در مقایسه با روش های کنسرو سازی و ظروف فریزر دارد. از دیگر مزایای تهیه میوه خشک خانگی می‌توان حفظ انواع ویتامین‌های مفید موجود در آن را نام برد.

ویتامین A در طول خشک شدن حفظ می‌شود. این ویتامین حساس به نور است. مواد غذایی خشک شده باید در مکان‌های تاریک ذخیره شوند. 

سبزیجات سبز زرد و تیره مانند فلفل، هویج و سیب زمینی شیرین دارای محتوای ویتامین A بالا هستند.

ویتامین C با قرار گرفتن در معرض گرما نابود می‌شود، گرچه جهت پیشگیری از این مورد می‌توان مواد غذایی را با لیمو، نارنج یا آب آناناس که محتوای ویتامین C را افزایش می‌دهد استفاده کرد.

میوه‌ها و سبزیجات خشک شده با فیبر و کربوهیدرات زیاد و چربی کم جزو غذاهای سالم و محسوب می‌شوند. میوه خشک دارای مقدار بالایی از کربوهیدرات نسبت به میوه‌های تازه است.

با توجه به دستورالعمل‌های غذایی USDA، ½ فنجان میوه‌های خشک شده معادل ۱ فنجان میوه تازه هست.

افراد دیابتی باید در هنگام برنامه ریزی غذایی خود، این نوع تنقلات را برای جلوگیری از افزایش سطح قند خون، مورد مصرف قرار دهند.

طرز تهیه میوه خشک به روش خانگی(مزایای مواد غذایی خشک شده)

درصد آب میوه و سبزی خشک 

یکی از نکاتی که دانستن آن در هنگام تهیه میوه خشک خانگی کمک شایانی به شما می‌نماید اطلاع از  میزان رطوبت و درصد آب میوه و سبزیجات است.

شما با آگاهی از میزان درصد آب میوه و سبزی مورد نظر می‌توانید با تنظیمات دقیق تر دستگاه موجب خشک شدن بهتر میوه و سبزی‌ها شده و از هدر رفت انرژی و چک کردن چند باره محصول در زمان خشک شدن جلوگیری نمایید.

تنظیمات دستگاه یکی از مهم ترین کارها برای تولید محصولات با کیفیت است. تنظیم درجه دما و زمان خشک شدن با توجه به نوع محصول و میزان آب موجود در آن صورت می‌گیرد.

برای درک بهتر این موضوع می‌توان هندوانه و توت فرنگی را نام برد. آب ۹۲ درصد بافت این دو میوه را تشکیل می‌دهد. در رتبه‌ بعدی گریپ فروت با ۹۱ درصد آب قرار دارد.

لازم به ذکر است اکثر میوه ها بین ۸۵ تا ۸۷ درصد آب دارند. تمشک، آناناس، آلو، هلو، پرتقال، زغال اخته و زردآلو در این گروه قرار دارند. 

سایر میوه‌هایی که آب کمی دارند در دامنه ۸۱ تا ۸۴ درصد قرار دارند. این میوها شامل سیب، گیلاس، انگور و گلابی است. تعداد کمی از میوه‌ها مانند موز از آب کم حدود ۷۴ درصد تشکیل شده اند.

انواع سبزیجات دارای ترکیب آب بالای ۹۰ درصد هستند. خیار و کاهو حاوی بیشترین مقدار است(حدود ۹۶ درصد). ۹۴ تا ۹۵ درصد سبزیجاتی مانند کرفس، گوجه فرنگی و کدو سبز از آب تشکیل شده است.

کلم بروکلی، کلم، گل کلم، فلفل دلمه ای و اسفناج نیز از ۹۱ تا ۹۳ درصد آب تشکیل شده است. همچنین هویج حاوی ۸۷ درصد و نخود سبز حاوی ۷۹ درصد آب است.  

در نظر داشته باشید هرچه درصد آب میوه‌ها و سبزیجات بیشتر باشد، دما و زمان خشک کردن باید افزایش پیدا کند تا آب موجود در میوه‌ها و سبزیجات بطور کامل از بین برود. 

هرچه درصد آب میوه و سبزی بیشتر باشد بعد از خشک شدن وزن کمتری پیدا می‌کنند. مثلا محصولی مانند سیر که آب زیادی ندارد بعد از خشک شدن وزن زیادی از دست نمی‌دهد اما خشک شدن هندوانه سبب از دست دادن وزن زیادی از آن می‌شود.

طرز تهیه میوه خشک به روش خانگی(درصد آب و میوه سبزی)

چه میوه‌هایی را می‌توان خشک کرد؟

برای تهیه میوه خشک خانگی ابتدا باید بدانید چه میوه‌هایی را می‌توان با روش‌های ذکر شده در این مقاله خشک نمود. 

میوه‌هایی که امکان خشک کردن به روش سنتی یا صنعتی دارند به شرح زیر است:

  • توت فرنگی
  • موز
  • کیوی
  • انگور
  • توت سیاه
  • سیب
  • طالبی
  • هلو
  • گلابی
  • زردآلو
  • آلبالو
  • پرتقال
  • زغال اخته
  • آناناس
  • انجیر
  • به 
  • گوجه فرنگی
  • لیمو ترش
طرز تهیه میوه خشک به روش خانگی_چه میوه هایی را میتوان به روش خانگی خشک کرد

نکات لازم قبل از شروع به خشک کردن میوه

  1. خرید میوه سالم و تازه
  2. بررسی کیفیت میوه
  3. شستشوی میوه‌ها
  4. آبکشی میوه‌
  5. کنترل مجدد کیفیت 
  6. پوست کندن و هسته گیری
  7. تکه کردن

انواع روش‌های خشک کردن میوه

تهیه میوه خشک خانگی، یک روش سالم برای چیپس کردن میوه است که باعث می‌شود مواد معدنی درون میوه حفظ شود و در فصولی از سال که دسترسی به بعضی از میوه‌ها امکان پذیر نیست، می‌توانید با این روش از چیپس میوه استفاده کنید و لذت ببرید. 

همچنین این کار باعث افزایش دو یا سه برابری قند درون میوه می‌شود. در ادامه به بررسی انواع روش‌های تهیه میوه خشک خانگی می‌پردازیم:

خشک کردن میوه به روش سنتی

استفاده از این روش برای خشک کردن میوه بین خانم‌های ایرانی از قدیم الایام مرسوم بوده است. از مزایای این روش این است که نیاز به تجهیزات خاصی ندارد و هزینه بر نیست. 

در خشک کردن میوه به روش سنتی ممکن است چند به زمان زیادی نیاز داشته باشد، اما به دلیل استفاده از نور آفتاب باعث حفظ املاح درون میوه می‌شود. 

از معایب روش خشک کردن در فضای باز نیز می‌توان به نشستن گرد و خاک روی میوه و جمع شدن حشرات اشاره کرد.

طرز تهیه میوه خشک به روش خانگی(سنتی)

روش اول: خشک کردن میوه در فضای باز

  • اصلی ترین عامل موجود در این روش نور آفتاب است. پس برای این کار روزهای آفتابی و گرم را انتخاب کنید.
 
  • میوه‌ها را شسته، خشک کرده، سپس آن‌ها را به طوری که نه قطر آن‌ها نه خیلی زیاد باشد نه کم اسلایس کنید.
 
  • برای قرار دادن میوه‌ها در زیر آفتاب از سینی‌های توری استیل که ضد زنگ باشد استفاده کنید. همچنین می‌توانید از سینی‌های پلاستیکی یا فایبرگلس که روکش تفلون دارد نیز استفاده نمایید. اگر به هیچکدام از این نوع سینی‌ها هم دسترسی ندارید می‌توانید از یک سینی معمولی استفاده کنید و روی آن یک پارچه نازک پهن کرده، میوه‌ها را با فاصله روی آن بچینید.
 
  • سینی را با کمی فاصله از زمین قرار دهید تا هوا در زیر توری هم جریان داشته باشد. این کار باعث می‌شود میوه‌ها زودتر خشک شوند. برای این کار یک آجر یا یک قابلمه در زیر توری قرار دهید.
 
  • در طول فرآیند خشک کردن باید از رسیدن رطوبت به میوه جلوگیری کنید. بنابراین در شب سینی را از فضای باز بردارید. زیرا هوای خنک باعث بازگشت رطوبت به میوه می‌شود.
 
  • هر روز به میوه‌ها سر زده و میوه‌های خشک شده را جدا کنید.
 
نکته: برخی از میوه‌ها مانند پرتقال بعد از خشک شدن تلخ می‌شوند. برای جلوگیری از تلخ شدن آن‌ها می‌توانید از شهد شیرین استفاده کنید.
 
بدین ترتیب که مقداری عسل، آبلیمو و آب روی حرارت بگذارید و زمانی که به غلظت رسید بردارید.
 
بعد از اینکه شهد خنک شد برش‌های پرتقال را به شهد آغشته کنید و با فاصله از هم روی کاغذ آلومینیومی بچینید.
 
اگر می‌خواهید بقیه میوه‌ها هم شیرین شود، می‌توانید از همین شهد برای آن‌ها هم استفاده کنید.
 
فقط توجه داشته باشید اگر میزان شهد زیاد باشد باعث بد فرم شدن و سوختن میوه می‌شود.
طرز تهیه میوه خشک به روش خانگی در هوای آزاد

روش دوم: خشک کردن میوه در فر

روش دیگر تهیه میوه خشک خانگی، خشک کردن میوه با استفاده از فر است. از مزیت‌های استفاده از فر این است که مدت زمان کمی برای خشک کردن لازم دارد و در عرض چند ساعت می‌توانید میوه‌ها را خشک کنید. 

از طرفی ممکن است بعضی از خانه‌ها تراس یا حیاط نداشته باشند و خانم‌ها مجبور باشند برای خشک کردن میوه از فر استفاده نمایند.

برای تهیه میوه خشک خانگی با استفاده از باید فر مراحل زیر را انجام دهید:

  • در این روش میوه‌ها باید در دمای پایین گرم شوند تا بتدریج آب آن‌ها تبخیر شده و از رشد باکتری جلوگیری شود. فر را روی درجه‌ی ۵۴ تا ۷۱ درجه تنظیم کنید و اجازه دهید تا فر گرم شود.

  • میوه‌ها را پس از شستن و خشک کردن به قطرهای نازک اسلایس کنید. دقت داشته باشید قطر آن‌ها نباید خیلی نازک یا خیلی ضخیم باشد.

  • برای میوه‌هایی مانند سیب و هلو  و میوه‌هایی که قطر کمتری دارند بهتر است دمای فر بین ۵۴ تا ۶۵ و برای میوه‌هایی مانند توت فرنگی و سایر توت‌ها ۷۰ درجه باشد.

  • یک کاغذ مومی روی سینی بگذارید و میوه‌ها را با فاصله روی آن قرار دهید.

  • برای اینکه میوه‌ها در طول فرایند خشک شدن جمع نشوند، می‌توانید یک توری گرد مخصوص پیتزا یا یک لاین سیلیکونی روی آن‌ها قرار دهید.

  • میوه‌ها را درون فر قرار دهید و هر دو ساعت سینی فر را بچرخانید.

  • مدت زمان لازم برای هر نوع میوه متفاوت است. برای خشک کردن سیب، آلو، گلابی، هلو و موز ۶ ساعت، توت فرنگی و زردآلو ۱۲ ساعت و برای انگور و پوست مرکبات ۸ تا ۱۰ ساعت زمان لازم است.

  • در صورتی که می‌خواهید میوه‌های خشک را به مدت طولانی نگه دارید بعد از آنکه از فر خارج کردید به مدت چند روز روی سینی یا ظرف در باز قرار دهید تا رطوبت باقی مانده نیز از آن خارج شود و بعد به ظرف در بسته منتقل کنید.
طرز تهیه میوه خشک به روش خانگی با فر
icons8-quote-100

تهیه میوه خشک خانگی با ۴ روش هوای آزاد، فر، بخاری و دستگاه میوه خشک کن خانگی امکان پذیر است. 

خشک کردن انواع میوه با دستگاه میوه خشک کن خانگی سبب صرفه جویی در وقت و هزینه شده و محصولی با کیفیت بدون کوچکترین تغییر در مزه و طعم تحویل کاربر می‌دهد.

گروه صنعتی هدایت بزرگترین تولید کننده انواع خشک کن خانگی با ظرفیت و ابعاد دلخواه و با قیمت مناسب است.

روش سوم: خشک کردن میوه روی شوفاژ یا بخاری

یکی دیگر از روش‌های تهیه میوه خشک خانگی، خشک کردن آن روی بخاری یا شوفاژ است که به دلیل عدم دسترسی بعضی خانم‌ها به فر یا دستگاه میوه خشک کن می‌تواند روش خوبی باشد. برای این کار به روش زیر اقدام کنید:

  • روی بخاری یا شوفاژ را با یک فویل آلومینیومی بپوشانید.
 
  • روی فویل یک پارچه نخی تمیز و بدون پرز پهن کنید. سعی کنید حتما از پارچه ای استفاده کنید که پرز نداشته باشد تا چیپس میوه شما خراب نشود. مزیت استفاده از پارچه نخی این است که نیازی نیست در طول فرایند خشک شدن میوه‌ها را مدام زیر و رو کنید. در این حالت میوه‌ها بطور یکدست خشک می‌شوند.

 

  • میوه‌ها را با فاصله کنار هم بچینید و بعد از گذشت زمان لازم(بین ۱۰ تا ۱۲ ساعت)، میوه‌ها را برداشته و درون ظزف در بسته قرار دهید.
 

در استفاده از این روش برای خشک کردن میوه به دو نکته توجه کنید:

  1. خشک شدن پرتقال با این روش زمان بیشتری می‌برد، پس تا می‌توانید برش‌های پرتقال را نازک تر در بیاورید.
  2. برای جلوگیری از سیاه شدن میوه‌هایی مانند موز، کیوی و سیب کمی آبلیمو به آن‌ها بزنید.
طرز تهیه میوه خشک به روش خانگی با بخاری

روش چهارم: خشک کردن میوه با دستگاه خشک کن خانگی

وجود یک دستگاه خشک کن خانگی برای رنگ و لعاب بخشیدن به آشپزخانه و تهیه میوه خشک خانگی بهداشتی، برای هر کدبانوی ایرانی لازم است و مسلم است که دستگاه‌های خشک کن خانگی انواع مختلف در قیمت‌های متفاوتی دارد.

  • استفاده از دستگاه خشک کن فرآیند پیچیده ای ندارد. فقط کافی ست میوه مورد نظر را در دمای مناسب قرار دهید. 
 
  • در دستگاه خشک کن، زمان خشک شدن میوه به عواملی مانند ابعاد، ضخامت و رطوب محیط بستگی دارد. 
 
  • البته زمان استاندارد برای اتمام فرایند خشک شدن با دستگاه ۱۲ ساعت است که باید پس از پایان میوه را برداشته، نصف کنید و مطمئن شوید هیچ رطوبتی باقی نمانده است. در این روش هم برای جلوگیری از سیاه شدن موز، کیوی و سیب از آبلیمو استفاده کنید.
طرز تهیه میوه خشک به روش خانگی با دستگاه

جهت اطلاع از نحوه سفارش خشک کن خانگی و نحوه عملکرد این دستگاه این مقاله را مطالعه نمایید.

شروع کسب درآمد از میوه خشک

با توجه به استقبال مردم از میوه خشک و با توجه به درآمد قابل توجهی که دارد، ممکن است خیلی افراد به کسب درآمد از میوه خشک فکر کرده باشند. 

برای تهیه میوه خشک خانگی، باید ابتدا روش تولید خود را که رابطه مستقیمی با درآمد دارد انتخاب کنید.

اگر تمایل دارید در زمینه کسب درآمد از میوه خشک بیشتر بدانید مقاله صفر تا صد درآمد را مطالعه کنید! خشک کردن میوه در سه روش خانگی، کارگاهی و صنعتی امکان پذیر است که در هر کدام شرایط و تجهیزات خاصی نیاز است.

انواع دستگاه میوه خشک کن

میوه خشک کن‌ها انواع مختلفی دارند که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم:

برای مشاهده انواع دستگاه خشک کن میوه  و اطلاع از مشخصات هر یک کلیک نمایید.

دستگاه میوه خشک کن برقی

این دستگاه‌ها در اشکال مختلفی مثل بیضی، گرد و مستطیلی ساخته می‌شوند و به دلیل ابعاد کوچکی که دارند المنت کوچک تری درون دستگاه نیاز است. 

تهیه میوه خشک خانگی با استفاده از دستگاه خشک کن میوه برقی به دلیل کاهش مصرف برق، مقرون به صرفه است.

طرز تهیه میوه خشک به روش خانگی با دستگاه برقی

دستگاه میوه خشک کن گازی

انرژی مورد نیاز این دستگاه با گاز تامین می‌شود. به همین دلیل مانند خشک کن برقی می‌توان برای مصرف خانگی و کارگاهی از آن استفاده نمود. 

مزیت دیگر این دستگاه این است که نسبت به ابعاد بزرگ مصرف سوخت پایینی دارد. به همین علت در کسب و کارهای خانگی و کارگاهی صرفه اقتصادی دارد.

طرز تهیه میوه خشک به روش خانگی با خشک کن گازی

دستگاه میوه خشک کن صنعتی

اگر به فکر تهیه میوه خشک خانگی در حجم بالا و کسب درآمد از میوه خشک هستید بهترین انتخاب برای شما دستگاه میوه خشک کن صنعتی است. این دستگاه در سه نوع تک کابین، دو کابین، سه کابین تولید شده است.

طرز تهیه میوه خشک به روش خانگی با دستگاه خشک کن صنعتی

ویدیو معرفی دستگاه میوه خشک کن صنعتی

جمع بندی

اگر به دنبال تهیه میوه خشک خانگی با روشی مطمئن، به صرفه و بهداشتی هستید پیشنهاد می‌کنم از محصولات شرکت صنعتی هدایت پیشرو با بیش از دو دهه فعالیت استفاده نمایید. 

مهمترین مزایای خرید خشک کن خانگی از برند هدایت عبارتند از:

  1. تست رایگان دستگاه
  2. گارانتی ۶ ماهه
  3. نصب، راه اندازی و آموزش رایگان
  4. امکان مشاوره رایگان پیش از خرید
  5. خرید به صورت اقساطی
  6. امکان سفارش محصول در ظرفیت و ابعاد دلخواه با توجه به بودجه و فضا

تلفن‌های تماس جهت کسب اطلاعات بیشتر:

Group 122
راهکار مناسب برای تثبیت طعم و رنگ میوه‌ها؟

با قرار دادن میوه‌ها در محلول آب و نمک، آب و یخ و خیساندن آن‌ها در شربت عسل می‌توانید کیفیت محصولات خود را افزایش دهید.

به‌طور کلی ۲ الی ۹۵ درصد میوه‌ها و سبزیجات را آب تشکیل داده است.

  • قدمت طولانی در زمینه ساخت انواع میوه خشک کن
  • تنوع محصولات
  • کیفیت دستگاه‌ها
  • مشاوره پیش از خرید
  • قیمت مناسب
  • ساخته شده از قطعات اورجینال و اصلی
۱.۷/۵ - (۳ امتیاز)

تلفن‌های تماس جهت کسب اطلاعات بیشتر:

نویسنده : گروه صنعتی هدایت

اشتراک گذاری در

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره تخصصی و رایگان محصولات هدایت

متخصصان ما در هدایت آماده راهنمایی شما هستند

kit-phone-3