انواع روش های خشک کردن میوه
روش خشک کردن میوه به روش خانگی، یک روش سالم برای چیپس کردن میوه است که باعث میشود موادمعدنی درون میوه حفظ شود و در فصولی از سال که دسترسی به بعضی از میوه ها امکان پذیر نیست می توانید بااین روش از میوه استفاده کنید و لذت ببرید. همچنین این کار باعث افزایش دو یا سه برابری قند درون میوه شود.
در ادامه به بررسی انواع روش های خانگی خشک کردن میوه می پردازیم:
۱.خشک کردن میوه به روش سنتی
استفاده از این روش برای خشک کردن میوه بین خانم های ایرانی از قدیم الایام مرسوم بوده است. از مزایای این روش این است که نیاز به تجهیزات خاصی ندارد و هزینه بر نیست. این روش ممکن است چند روز زمان نیاز داشته باشد اما به دلیل استفاده از نور آفتاب باعث حفظ املاح درون میوه می شود.
از معایب روش خشک کردن در فضای باز نیز می توان گفت باعث نشستن گرد و خاک روی میوه و جمع شدن حشرات می شود. زمان زیادی که برای خشک شدن میوه لازم است نیز می تواند از معایب آن باشد.
دستورالعمل
روش اول: خشک کردن میوه در فضای باز
- اصلی ترین عامل موجود در این روش نور آفتاب است پس برای این کار روزهای آفتابی و گرم را انتخاب کنید.
- میوه ها شسته و خشک کنید. آنها را به طوری که نه قطر آنها نه خیلی زیاد باشد نه کم اسلایس کنید.
- برای قراردادن میوه از سینی های توری استیل که ضد زنگ باشد استفاده کنید. همچنین می توانید از سینی های پلاستیکی یا فایبرگلس که روکش تفلون دارد نیز استفاده کنید. اگر به هیچکدام از این نوع سینی ها هم دسترسی ندارید می توانید از یک سینی معمولی استفاده کنید و روی آن یک پارچه نازک پهن کرده، میوه هارا روی آن بچینید.
- اگر سینی را با کمی فاصله از زمین قرار دهید تا هوا در زیر توری هم جریان داشته باشد باعث می شود میوه ها زودتر خشک شوند. برای این کار یک آجر یا یک قابلمه در زیر توری قرار دهید.
- در طول فرآیند خشک کردن باید از رسیدن رطوبت به میوه جلوگیری کنید بنابراین در شب سینی را از فصای باز بردارید زیرا هوای خنک باعث بازگشت رطوبت به میوه می شود.
- هر روز به میوه ها سربزنید و میوه های خشک شده را جدا کنید.
نکته: برخی میوه ها مانند پرتقال بعد از خشک شدن تلخ می شوند. برای جلوگیری از تلخ شدن آن می توانید از شهد شیرین استفاده کنید. به این روش که مقداری عسل و آبلیمو و آب روی حرارت بگذارید و زمانی که به غلظت رسید بردارید. بعد از اینکه شهد خنک شد برش های پرتقال را به شهد آغشته کنید و با فاصله از هم روی کاغذ آلومینیومی میچینیم.
اگر می خواهید بقیه میوه ها هم شیرین شود می توانید از همین شهد برای آنها هم استفاده کنید فقط توجه داشته باشید اگر میزان شهد زیاد باشد باعث بدفرم شدن و سوختن میوه می شود.
روش دوم: خشک کردن میوه در فر
روش دیگر تهیه ی میوه خشک، خشک کردن میوه بااستفاده از فر است. از مزیت های استفاده از فر این است که مدت زمان کمی برای خشک کردن لازم دارد و در عرض چند ساعت می توانید میوه ها را خشک کنید. از طرفی ممکن است بعضی از خانه ها تراس یا حیاط نداشته باشند و خانم ها مجبور باشند برای خشک کردن میوه از فر استفاده کنند.
برای خشک کردن میوه در فر مراحل زیر را انجام دهید:
- در این روش میوه ها باید در دمای پایین گرم شوند تا بتدریج آب آنها تبخیر شود و از رشد باکتری جلوگیری شود. فر را روی درجهی ۵۴ تا ۷۱ درجه تنظیم کنید و اجازه دهید تا فر گرم شود.
- میوه ها را پس از شستن و خشک کردن به قطر های نازک اسلایس کنید اما قطر آنها نباید خیلی نازک یا خیلی ضخیم باشد.
- برای میوه هایی مانند سیب و هلو که اسلایس شده اند و قطر نازک تری دارند بهتر است دمای فر بین ۵۴ تا ۶۵ باشد و برای میوه هایی مانند توت فرنگی و سایر توت ها تا ۷۰ درجه باشد.
- یک کاغذ مومی روی سینی بگذارید و میوه ها را با فاصله روی آن قرار دهید.
- برای اینکه میوه ها در طول فرایند خشک شدن جمع نشوند می توانید یک توری گرد مخصوص پیتزا یا یک لاین سیلیکونی روی آنها قرار دهید.
- میوه هارا درون فر قرار دهید و هر دو ساعت سینی فر را بچرخانید.
- مدت زمان لازم برای هر نوع میوه متفاوت است. برای خشک کردن سیب، آلو، گلابی، هلو و موز ۶ ساعت–توت فرنگی و زردآلو ۱۲ ساعت–برای انگور و پوست مرکبات ۸ تا ۱۰ ساعت زمان لازم است.
- در صورتی که می خواهید میوه های خشک را به مدت طولانی نگه دارید بعد از آنکه از فر خارج کردید به مدت چند روز روی سینی یا ظرف در باز قرار دهید تا رطوبت باقی مانده نیز از آن خارج شود و بعد به ظرف در بسته منتقل کنید.
روش سوم: خشک کردن میوه روی شوفاژ یا بخاری
یکی دیگر از روش های خانگی خشک کردن میوه، خشک کردن آن روی بخاری یا شوفاژ است که به دلیل عدم دسترسی بعضی خانمها به فر یا دستگاه میوه حشک کن می تواند روش خوبی باشد. برای این کار به روش زیر اقدام کنید:
- روی بخاری یا شوفاژ را با یک فویل آلومینیومی بپوشانید.
- روی فویل یک پارچه نخس تمیز و یدون پرز پهن کنید. سعی کنید حتما از پارچه ای استفده کنید که پرز نداشته باشد تا چیپس میوه ی شما خراب نشود. مزیت استفاده از پارچه نخی این است که نیازی نیست در طول فرایند خشک شدن میوه هارا زیرو رو کنید. میوه ها بطور یکدست خشک می شوند.
- میوه ها را با فاصله کنار هم بچینید و بعد از گذشت زمان لازم-که حدود ۱۰ تا ۱۲ ساعت زمان می برد- میوه هارا برداشته و درون ظزف در بسته قرار دهید.
در استفاده از این روش برای خشک کردن میوه به دو نکته توجه کنید:
۱.خشک شدن پرتقال بااین روش زمان بیشتری می برد پس تا می توانید برش های پرتقال را نازک تر در بیاورید.
۲.برای جلوگیری از سیاه شدن موز و کیوی و سیب کمی به آنها آبلیمو بزنید.
روش چهارم: خشک کردن میوه با دستگاه خشک کن خانگی
وجود یک دستگاه خشک کن خانگی برای رنگ و لعاب بخشیدن به آشپزخانه ی یک کدبانوی ایرانی لازم است و مسلم است که دستگاه های خشک کن خانگی انواع مختلف در قیمت های متفاوتی دارد.
_جهت مشاهده انواع و معرفی خشک کن خانگی، می توانید به صفحه خشک کن خانگی بروید.
- استفاده از دستگاه خشک کن فرآیند پیچیده ای ندارد و فقط کافی ست میوه ی موردنظر را در دمای مناسب قرار دهید. در دستگاه خشک کن ، زمان خشک شدن میوه به عواملی مانند ابعاد، ضخامت و رطوبت محیط بستگی دارد. البته زمان استاندارد برای اتمام فرایند خشک شدن با دستگاه ۱۲ ساعت است که پس از پایان میوه را بردارید و نصف کنید هیچ رطوبتی نباید مشاهده شود.
در این روش هم برای جلوگیری از سیاه شدن موز، کیوی و سیب از رومال آبلیمو استفاده شود.
شروع کسب درآمد از میوه خشک
با توجه به استقبال مردم از میوه خشک و با توجه به درآمد قابل توجهی که دارد، ممکن است خیلی افراد به کسب درآمد از میوه خشک فکر کرده باشد. در تولید میوه خشک باید ابتدا روش تولید خود را که رابطه مستقیمی با درآمد دارد انتخاب کنید. اگر تمایل دارید در زمینه ی کسب درآمد از میوه خشک بیشتر بدانید مقاله ی صفر تا صد درآمد را مطالعه کنید!
خشک کردن میوه در سه روش خانگی، کارگاهی و صنعتی امکان پذیر است که در هر کدام شرایط و تجهیزات خاصی نیاز است.
انواع دستگاه میوه خشک کن
میوه خشک کن ها انواع مختلفی دارند که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم:
- دستگاه میوه خشک کن برقی: این دستگاه ها در اشکال مختلفی مثل بیضی، گرد و مستطیلی ساخته می شوند و به دلیل ابعاد کوچکی که دارند المنت کوچک تری درون دستگاه نیاز است و در نتیجه باعث کاهش مصرف برق می شود.
- دستگاه میوه خشک کن گازی: انرژی موردنیاز این دستگاه از گاز تامین می شود. به همین دلیل مانند خشک کن برقی می توان برای مصرف خانگی و کارگاهی از آن استفاده نمود. مزیت دیگر این دستگاه این است که نسبت به ابعاد بزرگ مصرف سوخت پایینی دارد به همین علت در کسب و کارهای خانگی و کارگاهی صرفه ی اقتصادی دارد.
- دستگاه میوه خشک کن صنعتی: اگر به فکر تولید میوه خشک درحجم بالا و کسب درآمد از میوه خشک هستید بهترین انتخاب برای شما دستگاه میوه خشک کن صنعتی ست. این دستگاه در سه نوع تک کابین، دو کابین، سه کابین تولید شده است.
همچنین می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره جهت خرید دستگاه خشک کن با کارشناسان ما در ارتباط باشید:
تلفن مستقیم: ۰۹۱۵۵۱۵۴۹۷۷
پشتیبانی: ۳۶۵۱۲۵۶۲-۰۵۱
تماس با مدیریت: ۳۶۵۱۲۵۶۲-۰۵۱